Samuel Aranda, Premi World Press Photo de l’any 2011, presenta les seves fotografies per entaular una conversa amb bloguers i experts al voltant de la situació #desprésdelaprimavera

CAT / ES / EN

“A Tunísia els islamistes estan impulsant molts processos judicials contra artistes”

lurdes_vidal_iemed

Durant els anys de la dictadura de Ben Ali, El Teatro de Tunis, l’espai artístic dirigit per Zeyneb Farhat, va sobreviure programant espectacles de tota mena i inventant codis i un vocabulari propi per burlar la censura i poder criticar el règim. “Érem l’espai més censurat de tot Tunísia, si mirem les estadístiques”. “Com a espai de creació vam passar-ho molt bé, però com a espai ciutadà vam patir molt, perquè el nostre públic sempre ha estat la societat civil laica i d’esquerres”, explica Farhat, que reconeix que després de la revolució han pogut fer espectacles molt més lliurement, i que això ha anat acompanyat d’un esclat de la creativitat al país. “Cada dia descobrim nous artistes, caricaturistes i gent que fa arts plàstiques i curtmetratges”. Tot i això, aquesta directora teatral alerta contra els episodis de censura i persecució judicial contra l’art impulsats pels islamistes. En una de les darreres exposicions, els islamistes van denunciar dos artistes, un pintor, i una artista plàstica, perquè consideraven que la seva obra “tocava allò sagrat”, i el propi Govern tunisià els va portar als tribunals. “Hi ha molts processos contra els artistes a Tunísia, i per això defensen 8 punts a la nova Constitució tunisiana que garanteixin el dret a la llibertat d’expressió al món de l’art i la cultura”, conclou l’activista.

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

<- Go back

Zeyneb Farhat >

Directora d'El Teatro Tunis
Zeyneb Farhat és periodista, activista cultural i co-directora de El Teatro de Tunis, durant dècades l'únic teatre independent del món àrab, un espai que programava obres polèmiques burlant la censura durant el règim de Ben Ali. Farhat també va presidir l'Associació de Dones Demòcrates de Tunísia, i ha impulsat diverses iniciatives euromediterrànies per l'impuls de les arts i la cultura.