Samuel Aranda, Premi World Press Photo de l’any 2011, presenta les seves fotografies per entaular una conversa amb bloguers i experts al voltant de la situació #desprésdelaprimavera

CAT / ES / EN

“El fet de tenir petroli de vegades no facilita, sinó que dificulta la democratització d’un país”

lurdes_vidal_iemed

Marc Marginedas comença la seva reflexió sobre Líbia parlant del procés democràtic iniciat després de la mort de Gaddafi, i en l’èxit de les darreres eleccions, on s’han imposat les forces polítiques laiques. “És un èxit encara que s’hagi destacat poc als mitjans de comunicació, potser perquè l’atenció actual és a Síria”. Tot i això, el periodista de El Periódico reconeix que les milícies que van lluitar contra Gaddafi són ara un dels principals problemes del país. “Un dels reptes actuals és posar fi a les milícies i iniciar un procés de desarmament adequat”, ja que algunes d’aquestes milícies estarien cometent tot tipus d’abusos, tal com han denunciat informes d’Amnistia Internacional. Marginedas no creu que la vida de la població líbia hagi canviat d’ençà de la primavera àrab, “perquè ha passat molt poc temps, i a més Líbia continua essent una societat tribal, fet que dificulta el procés de democratització”. Així, Marginedas destaca que, per molt que hi hagi eleccions, quan membres d’una tribu arriben al poder acostumen a beneficiar la seva tribu en detriment de les altres. “És un tret diferencial de la societat libia”, explica. Per últim, Marginedas no creu que el petroli sigui un element beneficiós per una possible transició democràtica, i assegura que podria passar com a l’Iraq, que l’explotació es va privatitzar i el pastís se’l van repartir els de sempre. “El fet de tenir petroli de vegades no facilita, sinó que dificulta la democratització d’un país”, conclou el periodista.

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

<- Go back