Samuel Aranda, Premi World Press Photo de l’any 2011, presenta les seves fotografies per entaular una conversa amb bloguers i experts al voltant de la situació #desprésdelaprimavera

CAT / ES / EN

“Vam equivocar-nos identificant els bloggers àrabs com els protagonistes de les revolucions, potser perquè eren els protagonistes perfectes”

lurdes_vidal_iemed

Durant aquestes entrevistes hem anat identificant diversos clixés o errors informatius en la visió que tenim de les primaveres àrabs i les societats que van impulsar les revoltes. Lurdes Vidal, Responsable de l’Àrea de Món Àrab i Mediterrani de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), parla de dos d’aquests errors de perspectiva. El primer és la “identificació clara que vam fer entre aquells que feien la revolta i un sector concret, els blocaires, els ciberactivistes àrabs”. En aquest sentit, Vidal reconeix que, tot i que “van facilitar-nos molt la feina de difondre la informació, vam identificar els bloggers com els protagonistes, perquè eren els protagonistes perfectes, joves, actius, moderns, compromesos i que parlen llenguatges que entenem, anglès o francès, i tenen uns valors i aspiracions que compartim perfectament”. “Després, quan es produeixen eleccions i guanyen els moviments sociopolítics més castigats pels règims anteriors, és a dir, els islamistes, des d’Occident es tendeix a fer una lectura com que hi ha hagut un segrest de la revolució, a pensar que la revolució fa ser feta per aquests nois i ara els barbuts l’han segrestada”, explica. Per últim, Vidal també vol alertar contra la idea occidental que islamisme i democràcia no són compatibles. Per aquesta experta en el món àrab, “que hi hagi referències a l’Islam en la constitució és lògic”, ja que també hi ha referències a la religió a les constitucions europees. Per Lurdes Vidal, la qüestions claus en les constitucions d’aquests països no són tant de presència o no de l’Islam al text sinó de drets, de límits de la llibertat d’expressió i d’igualtat entre home i dona.

Comentaris

  1. this is Hilda from Palestine , President of business and professional women club , this institution objectives is to empower Palestinian female women economically and providing them with all needed skills to make them ready for opening their own business , I sent you this email asking for you help and advice in order to keep the continuity for my Constitution , looking for guidance and networking for the purpose to build capacities and bring proposals that could benefit my target females.

    Please could you advise how you could help me and I will be thankful to you.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

<- Go back